Adventi készülődés

Ron Cristian gondolatai csodásan illeszkednek az advent időszakához “Higgy a szívedben és saját jóságodban, mert ha így teszel, mások is ezekben fognak hinni. Higgy a csodában, mert teli van vele az élet. De ami a legfontosabb, hogy higgy önmagadban, mert odabenn a lelkedben rejtőzik a csoda, a remény, a szeretet és a holnap álmai.”   Hinnünk kell a jóságban, szeretetben, reménységben, hiszen ez az a minta, amit átadunk a gyerekeknek útravalóul. Az év minden napján, így karácsony előtt is, az őszinte szeretetünknél nincs is nagyobb ajándék senki számára.

A Lakihegy Rádióban az adventi időszakról beszélgettünk. Többek között a jutalom és ajándék közötti különbségről is szót ejtettünk.

Ajándék

A mai fogyasztói társadalomban igyekezzünk tudatosítani a gyerekekben, hogy nemcsak a pénzért vett dolgok jelenthetnek örömet, nemcsak ezzel fejezhetjük ki egymás iránti szeretetünket.  Az együtt töltött minőségi idő, amikor egymásra figyelünk, játszunk, mesélünk, süteményt készítünk, éneklünk mekkora derűt hozhat a mindennapjainkba.

Rengeteg ötletet meríthetünk különböző oldalakról, hogyan lehet saját kezűleg ajándékot készíteni egymásnak.

Próbáljunk tudatosan ajándékot vásárolni, ha tehetjük, dugjuk össze a fejünket a nagyszülőkkel, rokonokkal, hogy inkább közösen vegyünk egy „nagyobb” ajándékot, aminek biztosan nagyon örül a gyerek, régóta vágyik rá. Szerencsésebb, mint a játékok halmozása a fa alatt, ami egy idő után a feledés homályába merül. Ráadásul költséghatékonyabb is. Igyekezzünk egyszerűsíteni, amit csak tudunk a gyermek és mi életünkben is.

Beszélgessünk az adakozás fontosságáról, hogy bizony vannak olyan gyerekek, családok, akik segítségre szorulnak és, ha tehetjük legyünk mi azok, akik támogatjuk őket.  Legyünk mi valakinek az angyalkája. http://www.kepesvagyrafejlesztohaz.hu/kepes-vagy-ra-blog/jot-tenni-jo-decemberi-mese.html#.XArJGdtKjIU

Válogassuk ki közösen a gyerekkel melyik az a játék, könyv stb., amit örömmel odaajándékozna rászoruló családoknak. Semmiképp ne erőltessük rá ezt a gesztust, ha még nem tud ezzel azonosulni. Csalódásként élné meg, ha beleegyezése nélkül történnének dolgok. Fontos éreznie, befolyása van az őt érintő történésekre. Mindennek eljön az ideje, mindent meg fog érteni, legyünk türelmesek.  

Kerüljük a perfekcionizmust!

Karácsony környékén még hajlamosabbak vagyunk a tökéletességre törekedni. Legyen tiszta a lakás, kerüljön minél több fogás az asztalra és sorolhatja mindenki a temérdek teendőjét ebben az időszakban. Inkább a lelkünket fényesítsük ki, nemcsak az ünnepekre. Vajon mire fognak szívesen emlékezni a gyerekek? Az együtt töltött élményekben gazdag, meghitt napokra vagy a csillogó villogó lakásra? Mi mire emlékszünk vissza gyermekkorunk karácsonyaiból? A tisztára mosott függönyre, ablakra vagy a közös játékra, beszélgetésekre a szeretteinkkel közös együttlétre? Legyünk egy kicsit újra gyerekek!  

Ne terheljük magunkat a tökéletességre való törekvéssel!

Álljunk meg, kapcsoljuk be magunkon a STOP gombot és összpontosítsunk egymásra, szeretteinkre!

Adjunk egymásnak időt, szeretet, sok-sok élményt ebben a rohanó világban, nemcsak ilyenkor decemberben!  

Ezek lesznek aztán azok az igazi emlékek, amelyekből gyermekeink táplálkozni tudnak és tovább viszik magukkal a felnőttségbe vezető úton.

Mesékben, csodákban, szeretetben, békében gazdag adventi készülődést mindenkinek!

Fotók forrása: pixabay.com