Pozitív Identitású Szülői Est (PISZE) V.Kulcsár Ildikóval

Az őszi szürkeséget, színezte be november 21-én este a V. Kulcsár Ildikó a PISZE program meghívott előadója. Személyében egy olyan érző, megértő, csupa szív, embert ismertem meg, aki hosszú évek óta támogató segítséget nyújt írásaival a hozzáforduló anyáknak, apáknak, fiataloknak, minden korosztálynak.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével is kitüntetett 12 kötetes író nevét nemcsak azok ismerik jól, akik olvassák a Nők Lapját, hanem azok is, akiknek fontos a derű, a humor, a pozitív élmények nyakon csípése a hétköznapi rohanásban.  Az ötgyermekes és hatunokás V. Kulcsár Ildikó családjából, és ahogy ő fogalmaz „rengeteg embergyűjteményem van” a hozzáérkezett írói levelekből temérdek tapasztalattal rendelkezik. Élményeit, derűjét, öniróniáját osztotta meg az est során, amelynek fő témája a kamaszkor, a gyermeknevelés szépségei és rémségei volt.

Az előadás során elhangzott, hogyan lehet együtt élni a kamasz gyermekeinkkel és azok barátaival. Miért látják a szülőket karikatúraszerűen ebben a korban. Hogyan lehet, könnyebbé tenni ezt az elkerülhetetlen időszakot. „Vigyáznunk kell, hogy az aranyfonal megmaradjon” – fogalmazta meg V.Kulcsár Ildikó, ami összeköti a gyermeket a szerető, elfogadó, megértő családjával. Persze ehhez sok-sok humorra és türelemre is szükségünk van. Meglátni, hogy süt nap, meglátni, hogyan éled újra egy már-már kidobásra szánt virág és tudjunk mosolyogni akkor is, ha valami nem a terveink szerint alakul. V. Kulcsár Ildikó saját novelláival még érzékelhetőbbé tette, mit élnek át a kamaszok és szülők ebben a korszakban.

Közeledik karácsony, így a várakozás, az ünnep hangulata is megelevenedett ezen a családias estén. Az Üres szék című lélektől lélekig hatoló novellájának üzenete: „…most kikiabálom, hogy mindenki meghallja, akinek a családjában még teljes a létszám: akkor is hívják meg a szüleiket, nagyszüleiket, akkor is látogassák meg őket, ha fárasztó, ha nincs pénz ajándékra, és akkor is, ha néha elviselhetetlennek érzik az idős vagy idősödő embereket! És adjanak hálát a Teremtőnek, a sorsnak, a jószerencsének – mindenki hite szerint –, ha nincs az ünnepi asztaluk körül üres szék.”

Úgy gondolom mindannyian hatalmas élménnyel gazdagodtunk ezen a PISZE rendezvényen az érzelmek széles skáláját éltük át és derűsen, feltöltődve tértünk haza szeretteinkhez, mert néha szükséges kimozdulni, hogy élményeket, más ingereket szerezzünk a rohanós hétköznapokban. V.Kulcsár Ildikó karizmatikus, energiával teli, emberséges, szeretettel teli, pozitív személyisége garantálta ezt számunkra.  

 

Hálás köszönet a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménynek, akik társszervezői voltak az eseménynek. Külön köszönet Bori Juditnak az intézmény vezetőjének, Simon Beatrixnak igazgatói titkárnak, Drahosné Akócsi Ancillának a barátnőmnek, aki mindig mindenben mellettem áll. Tubákos Zsuzsannának, aki a novellák felolvasásának örömével ajándékozott meg bennünket. Mindenkinek, aki jelen volt ezen a felemelő estén és természetesen a családomnak, akik támogatnak ezen az úton.  Nagyon hálás vagyok értetek!

Januárban újra lesz PISZE program, a témával, helyszínnel, pontos időponttal hamarosan jelentkezem.

 

Derűs napokat kívánok mindenkinek!