Várva várt vár?

Már iskolás vagyok! Amikor óvodába jártam alig vártam, hogy elsős legyek. Emlékszem, mennyire izgatott voltam nyáron, milyen lesz, amikor bepakolom az iskolatáskába a szép tolltartómat, illatos füzeteimet, könyveimet és belépek az iskolába. Mindenki engem fog nézni és büszke lesz rám, milyen nagyra nőttem, milyen ügyes vagyok.  Minden füzetet, könyvet bekötöttünk anyával. Szerintem anya is nagyon várta, hogy iskolás legyek. Tudom ő is izgult kicsit, akárcsak én. Anya és apa mindig nyugtatgatott, minden rendben lesz.

Elolvasom “Várva várt vár?”

Bizonyítványosztásra

Az utóbbi napokban nagyon sok fotó felkerül a közösségi oldalakra a gyerekek kitűnő bizonyítványairól. Természetesen gratulálok minden kimagasló eredményt elérő kisdiáknak, de jusson eszünkbe, hogy nem minden szülő és csemete éli meg így a bizonyítványosztást. Sok család szorongásként éli meg ezeket a napokat. Hallottam olyat is, hogy inkább el sem mennek az évzáró ünnepségre. Óriási frusztrációt élhetnek át ezek a szülők és gyerekek. Biztos, hogy ez csak így működhet? Jegyre, osztályzatra mérjük a lurkókat? Optimálisak a lehetőségek, a feltételek ahhoz, hogy a gyerkőc a személyiségének, képességeinek megfelelő szintet tudja nyújtani? Szeret a gyerek rossz jegyet kapni? Szerintem minden szülő büszke lehet a gyermekére, osztályzattól függetlenül. Nagyon fontos, hogy ezt mondjuk el, éreztessük velük, hiszen a szeretet feltétel nélküli. Nem függhet jegyektől. Ne hagyjuk gyerekeinket abban a tévhitben felnőni, hogy azt érezzék, a szeretetünk attól függ, hogyan teljesítenek az iskolában. “Egy szülő nem adhat nagyobb ajándékot a gyerekének, mint hogy büszke rá!”

Ezek a gondolatok inspiráltak arra, hogy megosszak veletek egy mesét, amit már régen írtam pontosan 10 éve bizonyítványosztásra, azt szerettem volna már akkor is, a gyerekek és szülők egyaránt érezzék, hogy mindenki jó valamiben, csak észre kell vennünk. Minden csemete büszke lehet magára és a szüleik is büszkék lehetnek rájuk, hiszen óriási kincsek vannak a lurkókban.

Elolvasom “Bizonyítványosztásra”