Pajtitusz és a három próba- Novemberi mese

Beköszöntött az ősz utolsó hónapja. A 2. osztályos gyerekek az őszi szünet után kipihenve, feltöltődve, derűsen tértek vissza az iskolába. Ági nénivel a tanító nénijükkel leültek körbe a szőnyegre és elmesélték mi történt velük az októberi vakáció alatt.  Bevallották, hogy nagyon jó volt otthon pihenni, játszani, kirándulni, de már várták, hogy találkozzanak a barátaikkal és tanító nénijükkel. Amikor befejezték a beszélgetést Ági néni szólalt meg:

–              Boldog vagyok, hogy mindenkinek jól telt az őszi szünet, de most már üljünk a helyünkre – kérte Ági néni

–              Ági néni, ne tanuljunk még ma! –kérték sóvárgó, csillogó szemekkel a gyerekek.

–              Akkor mit szeretnétek csinálni? – tudakolta mosolyogva a tanító néni.

–              Beszélgessünk, meséljünk, játszunk! – vágtak szinte egymás szavába a gyerekek.

Ági néni szeretettel nézett körbe kis csapatán és már tudta, hogy ma bizony nem lesz tanulás. Úgy is olyan ügyesek nem maradnak le semmiről. – Tűnődött magában.

Ebben a pillanatban, amíg a tanító néni töprengett, mintha a meseláda is meghallotta volna a gyerekek és Ági néni gondolatait, nem hiába csodás meseláda. Halk zenélésbe kezdett és óvatosan leereszkedett a szőnyeg közepére. Amikor leért bámulatos dolog történt, ahogy kitolódott a novemberi fiók úgy telt meg az osztályterem csillogó ködfoltokkal, zúzmarás levelekkel. A gyerekek szájat tátva maradtak attól a gyönyörűségtől, ami körbe vette őket. Izgatottan szólalt meg Tomi:

–              Húúúúúú de izgi, kaptunk egy újabb mesét.

Ági néni örömmel vette ki a papírtekercset és el is kezdte a mese olvasását.

Elolvasom “Pajtitusz és a három próba- Novemberi mese”

Az olvasástanulás folyamatának szakaszai és az olvasást megalapozó képességek

A Lakihegy Rádióban arról beszélgettünk Petykó Ágnessel, melyek azok a részképességek, amelyek a hatékony olvasástanuláshoz szükségesek. Játékos formában ezeket a képességeket akár otthon is fejleszthetjük. A teljes hanganyagot és néhány gyakorlatot osztok meg, fogadjátok szeretettel és próbáljátok ki. A következő téma a beszédészlelés és –megértés október 16-án, 8 óra 30 perckor lesz hallható.  A műsor online is hallgatható http://lakihegyradio.hu/  oldalon. Kapcsolódj be és ki! 🙂 

Elolvasom “Az olvasástanulás folyamatának szakaszai és az olvasást megalapozó képességek”

Vidámfalva és Szomorúfalva története- Októberi mese

A szeptember mindig gyorsan telt az iskolában, idén sem volt ez másként. Közeledett az október. A gyerekek izgatottan várták már, hogy újra elővehessék a csodás meseládát. Gyakran kérdezgették Ági nénit, mikor húzhatják ki az októberi fiókot. A tanító néni türelmet kért tőlük, és mosolyogva megjegyezte:

– Tudjátok, hogy ez egy csodás meseláda, nem vehetjük elő csak úgy bármikor. Szerintem valahogyan biztosan tudtunkra adja, mikor akar velünk újra megosztani valamilyen bámulatos dolgot.

Teltek-múltak a napok és egy reggel halk dallamra lettek figyelmesek a 2. osztályosok.

– Halljátok ezt?  – kérdezte Nóra.

– Maradjunk egy picit csendben! – suttogta Ági néni.

– Jé, ezt a dallamot már ismerjük. – mondta Tomi.

– Ez a meseláda! – csapta össze a kezét Kata.

– Tegyük gyorsan a szőnyegre.

Ági néni gyorsan elővette a meseládát, és a szokott helyére tette a gyerekek közé, közben a zene egyre hangosabbá vált. Amikor a szőnyeg közepére került képzeljétek el, a láda felemelkedett, és mintha egy őszi erdőben lennénk aranyló, zöldülő, pirosló, sárguló levelek hullottak szerteszét a szőnyegre. Egyszer csak a zene elhallgatott, a láda leereszkedett és kitolódott az októberi fiók. A gyerekek szája tátva maradt a csodálkozástól, de már tudták, hogy egy újabb izgalmas történet vár rájuk.

– Ági néni, vegyük ki gyorsan az októberi mesénket! – kérték tanító nénijüket a gyerekek.

– Én már nagyon várom miről fog szólni – súgta oda Józsika Katának.

Ági néni elővette a papírtekercset és felolvasta az októberi mesét.

Elolvasom “Vidámfalva és Szomorúfalva története- Októberi mese”

Dávid titka -Szeptemberi mese

Eljött a szeptember, beköszöntött az ősz, elkezdődött az iskola. A suli udvara megint a gyerekek csengő-bongó hangjától volt hangos. A  2. osztályba járók nagy örömmel üdvözölték egymást. Alig várták, hogy bemenjenek az osztálytermükbe és megosszák egymással nyári élményeiket.  A szőnyegre ülve nyári élménybeszámolóba kezdtek. Épp befejezték a beszélgetést, amikor kopogtattak. Sanyi bácsi, a gondnok lépett be a terembe, kezében egy ládával, amiben virágok voltak.

Elolvasom “Dávid titka -Szeptemberi mese”