Minden gyermeknek legyen gyermeknap mindennap!

Vasárnap gyermeknap. Programok arzenálja, reklámok hada veszi kezdetét ez idő tájt, hová vidd, és mit vegyél gyermekednek, csak győzz ebből a bőségtálból választani.

Május van, a fák küzdenek a szél erejével vagy táncot járnak vele? Attól függ, honnan nézzük.  Fűszálak hullámzanak, átveszik természeti erők ritmusát. Fölöttem sötét felhők úsznak az égen és mire leírom, ezt a néhány szót már újra előkandikálnak a huncut napsugarak. Azzal a céllal ütögetem a billentyűzetet, hogy a gyermeknapról írjak néhány gondolatot. Röpködnek a gondolataim.  Hiszen mindannyiunknak volt gyerekkora és szerencsés esetben van bennünk még mindig ebből a játszani, önfeledten örülni tudó gyermekből. Mindannyiunknak volt gyerekkora, de mindannyiunknak más.  Mindannyian megfogadtuk, ha gyermekünk lesz, mit viszünk és mit nem magunkkal abból a mintából, amit mi kaptunk vagy nem kaptunk meg gyermekként. Mindannyian a legjobbat szeretnénk a gyermekeinknek. Mindannyiunknak voltak/vannak elveink a gyermeknevelésről, hogyan és mit fogunk tenni, hogy a gyermek gyermek lehessen, egészséges, kiegyensúlyozott, boldog, derűs és sorolhatnám a jelzőket. Még meg sem születtek, de már imádtuk őket, beszéltünk hozzájuk, neveket tervezgettünk, elképzeltük milyen lesz az első találkozás azzal a csodálatos kis teremtménnyel, akit a szívünk alatt és szívünkben hordunk.

Elolvasom “Minden gyermeknek legyen gyermeknap mindennap!”

Mi is a szakértői vélemény és mit tartalmaz?

A szakértői bizottság pszichológiai, pedagógiai esetleg orvosi vizsgálatokra épülő komplex diagnózist alakít ki, vizsgálati tapasztalatok alapján.  A célja a gyermek nevelése, oktatása során milyen kiemelt figyelmet kapjon és a különleges bánásmód szükségességét állapítja meg az aktuális vonatkozó jogszabályokra hivatkozva. Továbbá tartalmazza még a fejlesztési javaslatot, szakember szükségletet, amely alapján a gyermek jogosult a köznevelési intézményekben – a szülő számára ingyenes – ellátásra.

Azért fontos, hogy a gyermek hozzájusson ahhoz a többletjogosultságokhoz, ami a szakértői véleményben szerepel. Ez sajnos nem tud minden esetben és feltétellel megvalósulni intézményi keretek között a szakemberek kevés száma miatt.

Elolvasom “Mi is a szakértői vélemény és mit tartalmaz?”

A nevelés jelentősége

A nevelés fogalma sokunkat foglalkoztat. Hogyan legyünk tökéletes szülők, pedagógusok, nagyszülők, hogyan neveljünk tökéletes gyereket? Pedig a lényeg nem a tökéletességre való törekvésben, hanem az elég jóban van. Legyünk elég jó szülők, nagyszülők, pedagógusok stb. A nevelésnek akárcsak a körülöttünk alakuló világnak mindig változásra van szüksége. Minden gyermekhez más út vezet, hiszen nincs két egyforma személyiség. Viszont a nevelésnek is, mint mindennek vannak bizonyos esszenciái, hogy elég jó nevelőkké váljunk. A mostani írásomban egy ilyen lényeges elemet szeretnék bemutatni a kötődést és a család, közösség szerepét a gyerekek életében.

Elolvasom “A nevelés jelentősége”