Megy vagy meggy nem mindegy, mert nem mind egy!

Az utóbbi években számos vizsgálat eredménye, de a pedagógiai tapasztalat is azt mutatja, hogy mind az általános iskolában, mind a középiskolában megnőtt a tanulási nehézséggel, zavarral küzdő tanulók számaránya. Az iskolában sokszor panaszkodnak a pedagógusok, hogy a gyermek nem érti, amit mondanak neki. Az utasításokat rosszul értelmezi, elvész már a hallott információk között. Sokszor hallom és tapasztalom, hogy visszakérdeznek a gyerekek, gyakran elkalandoznak, nem figyelnek. A gyerkőcök egy csoportjánál a beszédfeldolgozási folyamatok bizonytalansága érhető tetten, amely a beszédészlelés életkori szinttől való elmaradásában vagy súlyosabb esetben a beszédmegértés zavarában nyilvánul meg.  Gyakran a szóértés, mondatértés is problémát okoz. Okozatként a tanulási kudarc jelenik meg, amelyet a későbbi sikertelenség miatt különböző pszichés tünetek is követhetnek viselkedési zavarok, magatartási problémák. Találkoztam már olyan esetekkel is, amikor rövid időn belül megjelentek a viselkedésben jelentkező jelek. Azt kell mondanom paradox helyzet, mert ezek a gyerekek vannak „szerencsésebb” helyzetben, ha fogalmazhatok így, mert hamarabb jelzik,  „figyeljetek rám, segítségre szorulok”. Ezt a” jelzést” hívja segítségül a csemete, s így hamarabb kerül szakemberhez és idejében elkezdődhet a probléma okának felderítése és kezelése. A csendesebb, visszahúzódó gyerekeknél előfordul, csak hosszú idő után derül ki, hogy a tőle elvárt szinttől jóval gyengébben teljesít. Azaz a tanulásra szánt idő nincs arányban a teljesítményével. A beszédészleléshez és megértéshez szükséges, de nem elégséges az ép hallás, tehát ép hallás mellett is megjelenhet a beszédészlelés és megértés zavara.

Elolvasom “Megy vagy meggy nem mindegy, mert nem mind egy!”

Magatartási és beilleszkedési nehézséggel küzdő gyermekek segítése

Egyre nő a magatartási, beilleszkedési nehézséggel küzdő gyerekek száma. Nehézséget okoz ez a problémával küzdő gyermeknek és környezetének is. Ezek a tanulók gyakran a közösség perifériájára kerülnek, beindul egy olyan spirál, ahonnan nehéz őket kimozdítani.  A tünetek megjelenésükkel azonnal szembetűnővé válnak a társas környezet számára, s azonnali reagálást eredményeznek. Sajnos azonban ezek a reakciók elutasítók, a szülők, a család, a pedagógus vagy a közösség azt gondolja a tünetről, hogy az egyén belátására kell hatni, hogy megszűnjön. Ez eredménytelen, hisz az egyén számára nem tudatos a tünet. Ráadásul a türelmetlenség, a büntetés, az állandó figyelmeztetés még inkább erősíti a tünet előfordulását, mert az alapfeszültség a lelki működésben a környezet által fokozódik. Kialakul tehát egy ördögi kör, a tünet tiltása az alapfeszültség fokozódásán (tüneti szorongás) keresztül a tünet fennmaradását idézi elő. Ha tartósan fennmarad, akkor a tünet személyiségjegyként beépülhet a személyiségbe. Ilyenkor már nem elég az okokat felismerni és megszüntetni, hanem a spirált is meg kell szakítani. A tünet megszüntetése akkor következhet be tehát, ha az alapvető szükségletek újbóli kielégülést nyernek, valamint az ördögi kört (ha már kialakult) megszakítjuk. Egyébként a tünet csak tünetváltással szűnhet meg, azaz más tünetek jelentkeznek a korábbiakhoz képest. Fontos, hogy rendelkezzünk olyan elméleti, módszertani tudással, eszközzel amelyek segítségével könnyebbé tehetjük a gyerekek mindennapjait.

 

Elolvasom “Magatartási és beilleszkedési nehézséggel küzdő gyermekek segítése”

A nullától a nyúlig

Amikor tündéri elsőseimmel a számok birodalmában barangoltunk, és ugye rendje módja szerint a számfogalmak kialakításával barátkoztunk, történt meg ez az eset, amit meg szeretnék osztani veletek.  A számok csodás világába szeretnénk a manócskákat, akik ugyebár minap még óvodások voltak, úgy bevezetni, hogy tényleg csodaként éljék meg ezt az utazást.

Elolvasom “A nullától a nyúlig”

A nevelés ábécéje

Életünk folyamán mindannyian tanulunk és tanítunk, a személyiségünkkel, szavainkkal, tetteinkkel, létezésünkkel. A teljesség igénye nélkül megpróbáltam, mint anya és pedagógus összegyűjteni mit is jelent a nevelés rövid kifejezésekben összefoglalva. A szavaknak ereje van, legyen az kimondott vagy leírt formában. A szavak beindítják a gondolkodásunkat és megtöltjük őket jelentéssel, mindenki a saját életére, hivatására vonatkoztatva.  Egy kedves szó olyan, akár a tavaszi napsütés.

Elolvasom “A nevelés ábécéje”