Gyakran ismételt kérdések

1. Milyen hosszú a Tréning, és melyek az alapvető tudnivalók vele kapcsolatban?

A Hallási Figyelemfejlesztő Tréning 20 alkalomból áll, amely 10 napon át, naponta kétszer 30 percnyi zenehallgatást jelent, legfeljebb 1 vagy 2 nap kihagyással. Egy napon, a két alkalom között minimum 3 órának el kell telnie.

A Tréning megkezdése előtt fül-orr- gégész által meg kell győződnünk róla, hogy a kliensnek nincs semmilyen felső légúti megbetegedése, sem fülgyulladása.

A Tréning elején és végén hallási figyelemvizsgálatot végzünk.

A páciensnek képesnek kell lennie arra, hogy 30 percen át elviselje a fejhallgatót a fülén. Ideális esetben ki kell zárni minden zavaró tényezőt, mint például a zajos, elmélyült játék, vagy evés, melyek esetleg gátolhatják a tréningfolyamatot. Az elalvás zenehallgatás közben szintén kerülendő.

Ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek pótlása a Tréning alatt javasolt, mert az FST a metabolikus folyamatokra is hatással van.

2. Van-e ellenjavaslat, amikor nem végezhető Hallási Figyelemfejlesztő Tréning?

Epilepszia esetén a kezelőorvostól szakvéleményt kell kérni, hogy engedélyezi, javasolja-e a Tréninget.

3. Járhat-e a páciens iskolába, illetve dolgozni a Hallási Figyelemfejlesztő Tréning ideje alatt?

Mivel a Hallási Figyelemfejlesztő Tréning megterhelő és fárasztó lehet a résztvevők számára, ezért kívánatos, hogy elegendő lehetőséget biztosítsunk a pihenésre — bárhol is kerül sor az FST-re.

Mindezek mellett tudni kell, hogy a szervezet, idegrendszer fokozott igénybevétele miatt átmeneti mellékhatások felléphetnek. Ezek a mellékhatások elsősorban a kifáradással kapcsolatosak, megnyilvánulhatnak ingerlékenység, fáradékonyság, étkezési és alvási szokások megváltozása, koordinációs ügyetlenség, érzékenyebbé válás, rossz kudarctűrés, magatartási problémák formájában. Általában a terápia 5.-7. napjain a legintenzívebbek, aztán fokozatosan eltűnnek: legtöbbször a terápia végére, de legfeljebb egy hónappal a Tréning befejezése után maradéktalanul megszűnnek.

4. Mire kell különösen is odafigyelni a Tréning alatt?

A 10 nap során tilos: uszodába, strandra menni nagy zajjal járó tevékenységet végezni, illetve ilyen helyekre látogatni (pl.: fűnyírás, hangos zenehallgatás, vagy hangos tévézés, mozik, koncertek, színházak látogatása) hajszárítót használni fejhallgatóval más zenét hallgatni.

5. Viselhetnek-e fejhallgatót a páciensek Hallási Figyelemfejlesztő Tréning után?

Dr. Berard szerint ez ellenjavallt. Saját tapasztalataira alapozva úgy véli, a fejhallgatón történő zenehallgatás rombolóan hat a tréning eredményeire. Egyéb iránt a szakemberek ezt bárkire nézve is veszélyesnek találják. Az egyetlen kivétel ez alól a beszéd hallgatása lehet (pl.: idegennyelvi cd-k, mesék, előadások).

6. Milyen hatásokat várhatunk az Hallási Figyelemfejlesztő Tréningtől?

A Tréning hatása elhúzódó: az azonnal tapasztalható pozitív változások mellett további változások várhatóak a terápiát követő 4 hónap során, amikorra a Tréning hatásai a legtisztábban mutatkoznak. A Tréning szükség esetén 9 havonta ismételhető, de gyakran elegendő egyetlen FST sorozat. Az eddig tapasztalatok alapján beszédproblémák, hallási figyelemzavar, beszédértési problémák esetén elegendő 1 kezelés (10 nap), súlyosabb „diszes” tünetek esetén 3-5 kezelés, autizmus spektrumzavar esetén a szenzoros érzékenység változásai miatt akár több kezelésre is szükség lehet.
I.E.L.P. auditív problémák listája Mikor gondoljon a szülő és a pedagógus a Hallási Figyelem Tréningre, mint segítségre?