A GYERMEKEK JOGÁNAK VILÁGNAPJA

1954-ben ajánlotta először ezt a napot az ENSZ közgyűlése A GYERMEKEK JOGÁNAK VILÁGNAPJA megünneplésére. 1959-ben harminc éve ezen a napon fogadták el „A gyermeki jogok nyilatkozatát”.  A nyilatkozat Az UNICEF az ENSZ Gyermekalapja. Az UNICEF célkitűzése a gyermekek és az ifjúság helyzetének javítása az egészségügy, a táplálkozás, a szociális gondoskodás, az oktatás és a szakképzés területén.

Egyezmény a gyermek jogairól (Elfogadta az ENSZ Közgyűlése New York-ban, 1989. november 20-án. Magyarországon kihirdette az 1991. évi LXIV. törvény)

https://unicef.hu/wp-content/uploads/2014/10/ENSZ-egyezm%C3%A9ny-a-gyermekek-jogair%C3%B3l.pdf

Úgy vélem nagyon aktuális a gyermekeink jogairól beszélni és cselekedni. Minden gyermeknek alanyi jogon jár a szeretet, elfogadás, megértés, fajtól, nemtől, vallási hovatartozástól függetlenül. Megfelelő színvonalú, egyéni képességeikhez igazított oktatási környezet, eszközök. A gyermekeink határainak tiszteletben tartása. A verbális, testi, pszichés, szexuális bántalmazás megszüntetése. Meg kell tanítanunk a gyermekeinknek a szavak, az érintés szabályait! Fel kell hívni a figyelmüket mi az amit, ők tehetnek/vagy nem tehetnek meg és mi az, amit velük tehetnek meg/vagy nem tehetnek meg. Szükséges megismertetni velük, hogy merjenek jelezni, ha bármiféle abúzus éri őket, mert az nem természetes és ők nem hibáztathatók. Merjünk bátrak, lenni és kiállni a gyermekeinkért! Amikor a gyermekeink joga sérül a jövőbe vetett hitünket, reményünket, éri veszteség, mert ők a jövő biztosítékai.  

Hiszem, hogy együtt képesek vagyunk rá, mert ‘képes vagyok rá’- érzés megtapasztalása, és tanítása nemcsak szárnyakat, de bátorságot is ad a repüléshez.

 

 

Forrás: szerkeszto.gportal.hu

Képek forrás: pixabay.com