Beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézség (Lakihegy Rádió)

Ma újra a Lakihegy Rádióban jártam,  ahol Petykó Ágival a BTMN-ről beszéltem. A téma sokszínűsége miatt, a teljesség igénye nélkül tudtunk szót ejteni. 

 

 

A beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő (BTMN) gyermek, tanuló: az a különleges bánásmódot igénylő gyermek, tanuló, aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján az életkorához viszonyítottan jelentősen alulteljesít, társas kapcsolati problémákkal, tanulási, magatartásszabályozási hiányosságokkal küzd, közösségbe való beilleszkedése, továbbá személyiségfejlődése nehezített vagy sajátos tendenciákat mutat, de nem minősül sajátos nevelési igényűnek.

A beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulóknak a szakértői véleményben foglalt kedvezményeket meg kell kapniuk, illetve a szakértői vélemény fejlesztési javaslatai alapján fejlesztő foglalkoztatásban kell részesíteni őket.

Az Nkt. 47. § (8) bekezdése kimondja: “Ha a gyermek, a tanuló beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzd, fejlesztő foglalkoztatásra jogosult. A fejlesztő foglalkoztatás a nevelési tanácsadás, az óvodai nevelés, az iskolai nevelés és oktatás, a kollégiumi nevelés és oktatás keretében valósítható meg.”

 

Kiemelt kép forrása: Pixabay